charlottecronquist

Filmen "Kollektivet": Går det att dö av storsinthet?



Är det möjligt att vara för storsint?
Det är en fråga jag ställer mig efter att ha sett Thomas Vinterbergs starka film ”Kollektivet”.
Själv skulle jag nog svara ja på den frågan.


1970-talets Danmark, en tid som präglas av att bryta normer, nya sätt att leva, nya familjekonstellationer och ett delvis nytt sätt och friare sätt att se på kärlek.

En familj får en möjlighet att flytta in i ett alldeles för stort hus och väljer att starta ett kollektiv. I mitten av berättelsen finns dottern Freja som jag skulle kunna vara årsbarn med.

Jag minns när jag såg Ang Lees film ” The Icestorm” för många år sedan och där också fanns ungdomar i ”min” ålder, vilket ledde till att egna minnen från att vara ung på 1970-talet bubblade upp.

Så också denna gång, även om mina föräldrar aldrig kom på idén att leva i kollektiv.

En dag kommer Freja på sin pappa med att ha en ung älskarinna. Jag anar att något kommer att hända, men vet självklart inte vilka konsekvenser denna scen får för familjen. Utan att gå händelserna i förväg vill jag ändå säga att ibland ställs människor inför stora frågor och svåra väl och där svaren inte är självklara.

Hur är det att vara medelålders kvinna och se sin man vara förälskad i en hälften så gammal kvinna? Hur ska hustrun möta detta? Hur ska dottern möta detta? Hur ska kollektivet möta detta? Hur ska mannen möta detta? Hur ska älskarinnan möta detta?

Thomas Vinterberg har en förmåga att lyfta fram utmanande familjesituationer i sina filmer. Hans klassiska film ”Festen” väckte starka känslor i mig. Den gången handlade det om familjehemligheter och vad som händer när sanningen kommer i dagen. Den här gången handlar det, ur mitt perspektiv, om när relationsdramat kommer till ytan när det händer, och medspelarna i detta drama möter den smärta och de utmaningar dramat innebär.

Filmen får mig att reflektera över gränssättning, över förmågan att säga ja och nej, förmågan att se till sina egna behov, förmågan att se vad det är möjligt att leva igenom. Det dyker också upp frågor som: Vilket behov av trygghet har jag? Vilka rädslor skapar tanken på att tappa kontrollen och släppa in det okända i livet? Finns det någon gång storsinthet är skadligt?

Jag vet inte hur jag själv skulle hantera de utmaningar som människorna i kollektivet möter. Jag vet bara att det öppnar för reflektion kring livet, kärleken och relationerna. Hur kan vi hitta sätt att leva där både djupaste lycka och djupaste sorg och smärta går att tillåta och där vi kan gå igenom livet och känna oss stärkta också av det till synes svåra?

I mitt liv har jag hunnit reflektera över relationer, hur de föds, lever och ibland dör, och hur jag förhåller mig till kärlek. Vill du också reflektera över situationer som kan kännas extra utmanande rekommenderar jag dig min webbkurs ”Klara skilsmässan” som handlar om att verkligen våga leva igenom de känslor som en separation kan skapa, eller föra upp till ytan.

Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer


PS: Jag vet inte om det går att dö av storsinthet, rubriken är satt för att få dig att haja till :)

Related

världen 1013355492570504003

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item